HIROB

Robotska hipoterapija

Hirob rehabilitacijski robotski uređaj omogućuje jedinstvenu terapiju za poboljšanje kontrole i stabilnosti trupa kod pacijenata s neurološkim deficitima. Hirob simulira kretnje koje nastaju jahanjem konja i tako omogućava automatsku hipoterapiju. Tijekom cijelog trajanja terapije, pacijent mora aktivno reagirati na pokrete Hiroba. Kao rezultat, poboljšava se stabilnost i ravnoteža trupa.

Terapija s hirob-OM OMOGUĆUJE:

> povećanu aktivnost mišića trupa i leđa
> poboljšano selektivno kretanje zdjelice
> poboljšanu sposobnost održavanja ravnine zdjelice i gornjeg dijela tijela
> poboljšanu stabilnost trupa
> poboljšanu statičku i dinamičku ravnotežu

To sve može postići dinamičko, trodimenzionalno kretanje Hiroba čije je sjedalo oblikovano poput konjskih leđa.

INDIVIDUALNO KRETANJE

Tijekom cijelog trajanja terapije, pacijent mora aktivno reagirati na pokrete Hiroba. Terapija može biti dopunjena, npr. od terapeuta koji baca loptu kako bi pacijent mogao uhvatiti ili vježbe istezanja koje uključuju terapijski štap. Pojedinačni obrasci kretanja za različite patologije ili faze terapije mogu se dati na zahtjev kako bi se dodatno povećala učinkovitost terapije za pacijenta. Uz profil kretanja, intenzitet i brzina kretanja mogu se kontinuirano prilagođavati pacijentovoj patologiji, stupnju oporavka ili stanju na određeni dan.

SJEDIŠTE U OBLIKU KONJSKIH LEĐA

Hirob sadrži sjedalo za terapiju u obliku konjskih leđa koje podržava pacijentovu sposobnost da održava svoju zdjelicu, a time i gornji dio tijela, u ravnom položaju. Nadalje, mišići skraćeni uobičajenim sjedećim položajem su lagano rastegnuti i povećana je fleksibilnost zglobova kuka. Ravno držanje trupa, poboljšana stabilnost trupa i regulirani tonus mišića također pozitivno djeluju na ručno provedenu fizioterapiju i ergoterapiju. Ponekad se vježbe mogu provoditi učinkovitije iu ranijoj fazi cjelokupne terapije.

JEDNOSTAVNA I EKONOMIČNA TERAPIJA

U usporedbi s konvencionalnom hipoterapijom, terapija koja uključuje Hirob je atraktivnija zbog nižih troškova. Samo jedan terapeut je potreban kako bi proveo terapiju i prijenos pacijenta. Kako bi se pacijentu omogućilo da sjedi na terapijskom sjedalu, uređaj se prebacuje u tzv. Transfer poziciju, što olakšava i sigurno podiže pacijenta iz invalidskih kolica i postavlja na sjedaluo uređaja. Rotirajuća ploča integrirana u uređaj podržava terapeuta u izvršavanju ovog zadatka. Odgovarajuće visine za položaj prijenosa i terapije mogu se pohraniti za svakog pacijenta pojedinačno. To omogućuje brz i siguran prijenos pacijenta a i prilagodljivost visine svakom pacijnetu omogućuje da se ugodno osjeća.

INDIKACIJE

Terapijski tretman koji uključuje Hirob indiciran je za sve patologije koje uzrokuju nestabilnost trupa. Klinička studija također je potvrdila vrlo pozitivne učinke kod pacijenata koji pate od neuroloških poteškoća, npr. nakon moždanog udara ili traumatske ozljede mozga. Ova terapija je također dovela do vrlo pozitivnih rezultata u pacijenata  multiplom sklerozom i djece s cerebralnom paralizom. Ostala potencijalna područja primjene za Hirob uključuju pacijente koji boluju od Parkinsonove bolesti, paraplegije ili ortopedskih bolesti. Trenutno se planiraju kliničke studije koje potvrđuju pozitivne učinke kod pacijenata s tim patologijama.

PODRUČJE PRIMJENE

Terapija hirobom moguća je tijekom gotovo cijelog trajanja rehabilitacije. Terapija se može započeti kada pacijent više ne treba umjetno disanje. Kako se brzina i intenzitet terapijskog kretanja mogu stalno mijenjati, pacijenti   mogu započeti s rehabilitacijom, vrlo rano. Trenutno se Hirob koristi uglavnom kod pacijenata s stabilnim cirkulacijskim sustavom.

 

 

 > Kliknite na ikonu i pogledajte naš HIROB katalog!