ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA

Potencijal koji imaju fizioterapeuti u rješavanju problema neuroplastičnosti kod neuroloških oštećenja je neupitan. Teorije kortikalne reorganizacije nakon lezije mozga preporučuju rano, intenzivno i repetetivno vježbanje kao idealnu strategiju za facilitiranje ponovnog motoričkog učenja, odnosno funkcije da bi se taj deficit minimizirao, (Mehrholz i sur.., 2012).

U ovom kontekstu, terapija s robotski – računalno potpomognutim terapijskim uređajima stvara važan doprinos u optimalizaciji rehabilitacijskog procesa,
(Lo i sur., 2010, Hesse i sur., 2014).

U usporedbi s konvencionalnim terapijskim konceptom, prednosti robotski i računalno potpomognute terapije, se očituje u broju ponavljanja tijekom vježbanja te u samostalnom vježbanju (Mehrholz, i sur., 2012).

Zabavan i motivirajuć pristup je benefit za za pacijente i za fizioterapeute. Istraživanja su pokazala povećanu motivaciju tijekom terapije s terapijskim igrama, (Swanson i sur., 2015).

Pročitajte zanimljiv članak o učincima DIEGA u rehabilitaciji osoba s multiplisklerozom:

Intensity-dependent clinical effects of an individualized technology-supported task-oriented upper limb training program in Multiple Sclerosis: A pilot randomized controlled trial (2019)

Pročitajte članak o AMADEU!

NASLOV: Hand robotic therapy in children with hemiparesis (2017)

Pročitajte članak o AMADEU!

NASLOV: Robot training for hand motor recovery in subacute stroke patients: A randomized controlled trial (2016)

Pročitajte zanimljiv osvrt na TYROSOLUTION KONCEPT!

NASLOV: Modern Hand- and Arm Rehabilitation – THE TYROSOLUTION CONCEPT (2014)

Pročitajte članak o PABLU!

NASLOV: Fun and evidence – computer-based arm rehabilitation with the Pablo®Plus System (2011)